Какво представлява пародонталния кюретаж ? 

Какво представлява кюретажът на зъбния корен? Не може ли просто да ми се почистват зъбите от зъбен камък?


 

     Както дългогодишните, така и новите пациенти задават подобни въпроси. Пациентите са неприятно изненадани, когато им се покаже, че състоянието на околозъбната гингива е такова, че почистването на зъбите няма да е достатъчно за решаване на проблема.  

Ето някои примерни въпроси и техните отговори:

Никой дентален лекар не ми е казвал,че е трябвало да ми се извърши кюретаж на корените. Не може ли просто да ми се почистват зъбите?

По време на човешкия живот могат да възникнат редица заболявания. Често се случва, даден човек да не е имал висок холестерол или високо кръвно налягане досега, но тези състояния да се открият при един профилактичен медицински преглед. Оралните проблеми не са по-различни; състоянието и последствията се променят. Здравето на устната кухина е много важното за общото здраве на човека; не става възпрос само за запълване на „дупки” или за вадене на зъби. Най-скорошните изследвания показват,че има сигурна връзка между здравето на костта и венците и стабилното състояние на сърдечните показатели и заболяванията на целия организъм.
От нас стоматолозите и оралните хигиенисти се изисква да доставяме на пациентите най-пълната информация и най-добрите методи на лечение които познаваме - това е наша работа. Не е правилно да се извършва неадекватно или неподходящо лечение. Кореновият кюретаж и почиставнето просто не са едно и също нещо.

Какво представлява почистването на зъбите?

Почистването представлява отстраняването на плака, зъбен камък и петна от зъбната повърхност. То се извършва посредством стоматологични инструменти които изстъргват наслагванията от зъба. Отстраняването на наслагванията се извършва върху зъбни структури, които не са били засегнати от загуба на кост, обичайно короните на зъбите. Почистването се препоръчва на хора, които нямат костна загуба, пародонтално заболяване или околозъбна инфекция. Не трябва да има и кървене и клатещи се зъби, области в които венецът се е отдръпнал от зъбите или празнини там, където се е показала част от корена. С други думи, устата трябва да е здрава, без проблеми с венеца и костта.

Какво представлява кореновият кюретаж?

Кюретажът на корените и полирането им са терапевтични процедури за премахване на токсичните натрупвания и бактериите от повърхността на корените на зъбите. Периодонталното заболяване (на венеца и костта) може да се лекува с кюретаж на корена. Отстраняването на отровите позволява на имунната система на тялото да започне оздравителен процес. Зъбният камък (наричан понякога болен цимент и/или дентин) също се почиства. Циментът е твърдата тъкан, която покрива корена на зъба. Дентинът е тази част от зъба, която е под цимента. Тези процедури се използват за пълното лечение при някои етапи от периодонталното заболяване или като част от подготовката на устната кухина за лечение на други заболявания. Необходими са няколко посещения,тъй като съзъбието се разделя на няколко отделни участъци ,които се обработват под местна упойка и в различно време.

Какво представлява периодонталното(пародонталното) заболяване?

Периодонталното заболяване може да бъде описано като възпаление или инфекция на венците и костта, която поддържа зъбите. Бактериалната плака и нейните токсични субпродукти в съчетание със зъбния камък и награпавената коренова повърхност, могат да преодолеят защитните сили на устата. Обикновено, нездравата венечна тъкан покрива ерозирала кост, в резултат от анормалните джобове около корените. Оставено нелекувано, периодонталното заболяване може да провокира загуба на зъби. Това е често срещано и понякога тихо състояние при много пациенти.

След кюретажа, ще мога ли да правя редовните си почиствания отново?

Човек, на който се извършва коренов кюретаж е човек с периодонтално заболяване.Това често налага провеждането и на други процедури, включително хирургия. След като заболяването е преодоляно, стандартното почистване не е подходящо от тук нататък. Вместо това, на Вас ще са Ви нужни специални процедури за грижа за венеца и костта, които се наричат периодонтална поддръжка.
Периодонталната поддръжка, която в някои случаи се използва като придружаваща периодонталното лечение, включва грижа за венеца и костта, която не е необходима на един здрав човек. Въпреки че оралният хигиенист извършва редовни „почиствания” и периодонтални поддръжки, те не са едно и също нещо.