Следоперативни инструкции за зъбни импланти и костни присадки 

I. Следоперативни указания за зъбни импланти:

1. Не изплаквайте устата с топла солена вода. Дадена Ви е рецепта за съдържащи йодповидон антибактериални разтвори в помощ на лечението за изплакване на устната кухина. Уверете се, че няма остатъци от паста за зъби след измиване и не яжте и пийте в продължение на 30 минути след това. По този начин ще се повиши ефикасността на разтвора.

2. Ако поставените конци са нерезорбируеми, те трябва да бъдат премахнати след 7 или 14 дни от операцията. Ако се разхлабят и започнат да Ви дразнят, обадете се на лекуващия Ви лекар да ги отстрани при първа възможност. Не се опитвайте да ги премахнете сами. Ако са резорбируеми, те ще изчезнат от само себе си.

3. В първите часове може да изпитвате известна степен на дискомфорт, болка и изтръпване, но това ще стихне. При първите признаци на болка или дискомфорт вземете предписаните противоболкови медикаменти.Ако не можете да приемате аспи рин продукти, тогава вземете аулин или аналгин или парацетамоли, но само след хранене. Всеки един медикамент може да предизвика гадене и повръщане. Много е важно да сте приели някаква храна, преди да ги вземете.

4. Нуждаете се от почивка след операцията. Позволете на тъканите да останат необезпокоявани, за да се подпомогне оздравителния процес. Избягвайте енергичното дъвчене, прекомерното слюнчене или агресивното изплакване. Ако редовно пиете чешмяна вода, не го правете по време на оздравителната фаза. Първоначално оздравяването може да се забави, ако има активно кървене или се получи инфекция.

5. Очаквайте слабо кървене. Ако кървенето продължи, поставете нова марля за още 30 минути до един час. Налагане с мокро пакетче чай, увито в марля, може да помогне за контрол на продължителното кървене от хирургическата намеса. Чаят съдържа танинова киселина, която съдейства при съсирването на кръвта.

6. Налагането с марля за 15-30 минути обикновено спира кървенето. Ако проверявате твърде често (веднъж на няколко минути), това няма да се отрази добре на третираното място и кървенето ще продължи. Ако активното кървене продължава, моля обадете се в денталния център или директно на лекуващият Ви лекар.

7. Физическата активност и спорт трябва да бъде ограничена през първите 24-48 часа или повече време след операцията. Свръх усилията могат да доведат до кървене и следоперативен дискомфорт. Когато лягате, дръжте главата си вдигната на възглавницата. Ако желаете, можете да поставите кърпа на вашата калъфка за избягване на петна от кръв и слюнка.

8. Болката след орална хирургия може да бъде най-силна в рамките на първите 6-8 часа след операцията. Моля, не пийте алкохолни напитки по време на приема на медикаментите от рецептата. Не чакайте болката да стане непоносима, преди да използвате някаква форма на обезболяващи лекарства, тъй като тогава тя ще бъде по-трудна за контролиране. Умерената до силна болка обикновено не продължава повече от 48 часа. Лекият дискомфорт обикновено намалява след третия ден. Моля свържете се с нас, ако имате продължителна тежка болка, така че ние да можем да Ви помогнем.

9. Вследствие на някои видове процедури може да възникне подуване във връзка с хирургическата интервенция. Трябва да бъде поставен леден пакет върху бузата за 20 минути, след това се маха за 10 минути и пак се повтаря същото до третия час. Противовъзпалителни лекарства като Semax 15S, също могат да помогнат за намаляване на подуването.

10. Приемът на течности е важен. Подходящи за пиене са: вода, чай, сода, бульон, супи или сокове. Избягвайте горещи течности, за да избегнете изтръпването и за да се спре кървенето. Избягвайте да използвате солена храна в продължение на няколко дни. Тя може да спре кръвосъсирването и заздравяването да закъснее.

11. Що се отнася до избора на храни, кашообразните и течните са най-подходящи. Хранителната диета е най-важна за Вашия комфорт и благоразположение. Не забравяйте, че храненето може да предотврати гадене, свързано с определени медикаменти. Добавки като гарнитура, и / или кисело мляко са отлично допълнение към яденето.

12.Не яжте пуканки, мак, сусам или ядки. Те могат да заседнат в междузъбното пространство и да причинят инфекция!

13. Приемът на някои по-специални лекарства може да се предпише в отделен график за дозиране. За предотвратяване на диария по време на прием на антибиотици трябва да се яде кисело мляко с активни култури или ацидофилус или Линекс. Важно е да се вземат антибиотици, за да се излекувате. Ако са Ви предписани антибиотици, а Вие пиете хапчета против забременяване, трябва да сте наясно, че противозачатъчните могат да станат неефективни и да предприемете други предпазни мерки.

14. Трябва да приемате редовно Вашите предписани лекарства (за диабет, високо кръвно налягане и т.н.), освен ако не се препоръчва да се действа по друг начин.

15. Трябва да избягвате пушенето напълно, тъй като има тенденция да се забави оздравителния процес и да се попречи на възстановяването.

Следващия ден след операцията и дните след това

16. На следващия ден след операцията, изплакнете устата си внимателно с 1 / 2 чаена лъжичка сол разтворена в голяма чаша топла вода. Повтаряйте това три пъти на ден, докато болките стихнат. Моля, не използвайте чешмяна вода по време на оздравителната фаза.

17. Подуването, болките и сковаността на челюстните мускули могат да бъдат облекчени с прилагане на топла кърпа до пострадалата страна на лицето. Понякога може да се наложи лека диета в първите няколко дни след операцията. Повечето пациенти са в състояние да възобновят редовния си прием на храна за кратко време.


18. Ако част от Вашите постоперативни инструкции са антибиотици, е важно да ги приемате, както е предвидено, на време, всеки път, без да прескачате дози. Ако получите нежелана реакция към лекарство, обадете се в клиниката веднага.

19. Също така е препоръчително да използвате един леден пакет върху лицето и отстрани на челюстите в първите 48 часа след операцията. Опитайте се да направите това по часовник, доколкото е възможно.

20. Важно е да поддържате високо протеинова диета през цялата първа част от следоперативна фаза. Храните, които са добър източник на протеини са: яйца, супа, извара, млечни продукти и говеждо месо.

21. Можете да приемате пасирани с миксер храни. Хранителни добавки, като Meritene или Nutrament са налични в аптеките. Сравнително лека диета трябва да се поддържа в продължение на няколко месеца след операцията, за да се излекува областта на имплантите. Избягвайте всички храни, които са твърди или с корички.

22. Избягвайте използването на чешмяна вода и не докосвайте целенасочено импланта с езика си. Това само ще травматизира областта. Също така е желателно да се избегне приготвянето с чешмяна вода на всяка една от храните, които са твърди и ще бъдат термично обработвани.

23. Препоръчваме Ви да включвате ежедневно хранителни добавки и витамини в менюто си. Всеки добър мулти-витамин с минимум 1000 мг витамин С ще е полезен.

24. Ако са били поставени импланти в горната челюст, ние инструктираме пациентите да се избегне секненето на носа по време на първите две седмици на постоперативния период. В противен случай може да се причини инфекция.

25. Препоръчваме на всеки пациент, който се съмнява че получава инфекция по време на следоперативната фаза да се свържете с нас незабавно.

26. Ако не са се появили признаци на инфекция, пациентът трябва да се върне след две седмици за отстраняване на конците и постоперативна оценка.

27. Останалата част от оздравителния процес може да отнеме до шест месеца от момента на стоматологично имплантиране. Може да се наложи да се носи временна протеза и да се правят периодични корекции, за да сте сигурни, че тя пасва и работи правилно.

28. Когато се направи постоянната протеза, ние ще ви дадем указания за почистване на импланта и как да се радвате на оптимално здраве с периодични посещения в нашия център.

Върху кожата на лицето по време на първите няколко дни след операцията може да се появи посиняване. Ако възникват някои неприятни реакция или усложнения, уведомете незабавно на телефон 02/9623236 и 0887/437436 и не забравяйте, че винаги да можете да оставите гласово съобщение с вашето име и номер за обратна връзка.

Ще се стремим да стигнем до спешни повиквания възможно най-бързо. Ако имате спешен случай, отидете до най-близкото спешно отделение.


ІІ. Следоперативни указания след присаждане на кост:

Спазвайте по-горе изложените препоръки!

Допълнителни указания :

1. Възможно е да усетите малки гранули в устата си в първите няколко дни. Нека това не Ви тревожи.Нормално е някои от тях да излизат на мястото на присадката в устата Ви.

2. Не изплаквайте и на плюйте енергично в продължение на 3-5 дни.

3. Да не се прилага натиск с езика или пръстите върху областта на присаждане, тъй като материалът е подвижен по време на първоначалното лечение.

4. Не изтегляйте конците. Това може действително да доведе до увреждане на раната и разкъсване на конците.